Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Wat is G4S?
G4S is de grootste beveiligingsfirma ter wereld. G4S is actief in meer dan 120 landen en telde in 2010 meer dan 625.000 werknemers. G4S is naar eigen zeggen de tweede grootste privé-werkgever ter wereld. ‘Group 4 Securicor’ is in 2004 ontstaan door het fuseren van de Deense onderneming Group 4 Falck en de Britse onderneming Securicor. Sinds 2009 werkt het bedrijf onder de naam G4S.

Wat doet G4S in Palestina?
G4S-Israël is voor 90 % eigendom van het internationale concern G4S. Het Israëlische bedrijf levert onder meer scan-apparatuur voor militaire checkpoints op de Westelijke Jordaanoever (zoals bij Qalandia, Bethlehem en Irtah), die deel uitmaken van de illegale muur en bij de grensovergang Erez, die onderdeel is van de afsluiting van Gaza. G4S is ook actief in gevangenissen, waar zich Palestijnse politieke gevangenen bevinden. In de joodse nederzettingen in bezet gebied verzorgt G4S beveiligingsdiensten met gewapende beveiligers.

Waarom moet dit worden aangepakt?
De bouw van de illegale muur is in juli 2004 veroordeeld door het Internationaal Gerechtshof. Het bouwen van illegale nederzettingen is in strijd zijn met de 4e Conventie van Genève en de operatie “Gegoten Lood” tegen Gaza en de blokkade zijn eveneens in strijd met internationale conventies. Het Russell Tribunaal on Palestine onderzocht voor de sessie in Londen de betrokkenheid van bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de beveiliging. G4S was een van de bedrijven die schuldig werden bevonden.
Voorbeelden van verweer tegen G4S zijn dat de gemeenteraad van Kopenhagen besloot om alle samenwerking met G4S stop te zetten. Aanleiding was de commotie nadat bleek dat G4S een actieve rol speelt in het beveiligen van de illegale Israëlische nederzettingen. Een Europarlementslid stelde de vraag of de Commissie het besluit van de EU wil herzien om contracten te sluiten met G4S voor ”een complete beveiligingsoplossing” voor 68 gebouwen in Brussel en de directe omgeving, ‘gezien de medeplichtigheid van G4S aan de schendingen van het internationale recht door Israël wat betreft de nederzettingen en de bouw van de muur?’

Wat doet G4S in Nederland?
G4S is de grootste dienstverlener op het gebied van beveiliging en heeft een uitgebreid netwerk van vestigingen. Er zijn in Nederland twee divisies:
G4S Security Services zorgt met 8500 medewerkers voor de beveiliging van onder meer bedrijven, overheidsorganen, luchthavens etc. en biedt daarvoor ook technische oplossingen.
G4S Cash Services verzorgt o.a. geld- en waardetransport, verwerking van geld- en waardepapieren in G4S telcentrales, service bij geld- en kaartverkoopautomaten en de opslag en distributie van waardevolle artikelen (bron: www.beveiligingsnieuws.nl/gids)

 

Klik hier voor de stand van zaken mbt de campagne tegen G4S