Aan het bestuur KNVB
t.a.v. de voorzitter
Postbus 515
3700 AM Zeist

I.a.a. de directeur Betaald Voetbal

Amsterdam, 2 april 2013

Betreft: deelname Nederlands elftal aan het Europees kampioenschap te Israël

Geachte heer Van Praag, geachte leden van het Bestuur KNVB,

Deze zomer wordt het Europees kampioenschap voor spelers jonger dan 21 jaar in Israël georganiseerd. Het is een knappe prestatie dat het Nederlands elftal de eindronde van dit toernooi heeft bereikt. Helaas heeft UEFA Israël gekozen als de locatie voor dit belangrijke toernooi. Deze keuze heeft internationaal tot protesten geleid vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van rechten van het Palestijnse volk. De Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) sluit zich bij deze protesten aan en roept op tot terugtrekking van het Nederlands elftal.Palestijnse sportorganisaties en vooraanstaande atleten hebben zich publiekelijk uitgesproken tegen Israël als locatie voor het kampioenschap. Vooraanstaande spelers als Frédéric Kanouté, Eden Hazard van Chelsea, Abou Diaby van Arsenal en vijf spelers van Newcastle – Papiss Cissé, Cheick Tioté, Sylvain Marveaux, Yohan Cabaye and Demba Ba – lanceerden in november een oproep om het kampioenschap niet in Israël te houden.

De protesten richten zich onder meer op de stelselmatige discriminatie van Palestijnen in Israel en in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza. Hun elementaire mensenrechten worden geschonden. Vorig jaar uitte het VN Comité voor de Uitbanning van Rassendisciminatie in een rapport zware kritiek op Israël.

Op dit moment houdt Israël bijna 5000 Palestijnen uit de bezette gebieden gevangen, waaronder bijna 236 kinderen. Bijna 200 van deze gevangenen zitten vast onder “administratieve detentie”, zonder proces en zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Mahmoud Sarsak, een speler van het Palestijnse nationale elftal, heeft drie jaar in administratieve detentie gevangen gezeten. Na een hongerstaking en na vele internationale protesten, o.a. van UEFA-president Platini, werd Sarsak in juli 2012 vrij gelaten. Ook Sarsak spreekt zich uit tegen Israël als plaats voor het toernooi.

DocP wijst er op dat Israël Palestijnse burgers uit de bezette gebieden niet toe zal laten tot de wedstrijden van het EK. Wij wijzen er op dat het in Israël aan voetbalclubs is toegestaan leden te weigeren op grond van hun etniciteit.

De hierboven beschreven praktijken staan op gespannen voet met normen en waarden die binnen de sport en de KNVB algemeen aanvaard zijn. Daarom zou de KNVB zijn naam niet aan het toernooi moeten verbinden. De vergelijking met het deelnemen aan sportevenementen in Zuid-Afrika ten tijde van het apartheidsregime ligt voor de hand.

Wij vragen ons af of een discussie over het al dan niet deelnemen aan het EK in verband met het hier boven gestelde binnen de KNVB is gevoerd. Is dit het geval, dan zouden wij graag van u vernemen wat uw beweegredenen waren aan het toernooi mee te doen. Is dit niet het geval, geven wij u in overweging deze discussie alsnog te voeren.

DocP zal zich hoe dan ook beijveren de maatschappelijke discussie op gang te brengen. In andere landen die deelnemen aan het EK wordt de discussie ook gevoerd. Zo heeft de voormalige minister van sport van Frankrijk, Marie-George Buffet, de UEFA onlangs gevraagd het kampioenschap te annuleren of te verplaatsten.

Meer informatie over DocP kunt u vinden op de website www.docp.nl.

Wij vertrouwen er op dat u ons schrijven onder de aandacht van het Bondsbestuur en de spelersselectie brengt.

Tot toelichting van ons standpunt, mondeling of schriftelijk, zijn wij graag bereid. Wij wachten uw reactie met bijzondere belangstelling af.

Met vriendelijke groet,

Benji de Levie
Voorzitter DocP