Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Het zijn lokale groepen, die met steun van docP, supermarkten inspecteren op producten waarop staat dat zij uit Israël komen. Omdat supermarkten ook “Israël” zetten op producten die afkomstig zijn uit de Israëlische nederzettingen in Palestina, zijn deze dus mogelijk besmet met schending van mensenrechten.[1]

In heel Nederland gaan zulke teams aan de slag of zijn al bezig.Inspectieteam in Utrecht

In Haarlem was de try-out, in het voorjaar van 2015 en in Utrecht ging het echt van start. Daarbij werden al gelijk flink wat besmette artikelen gevonden, vooral bij Albert Heijn. De lokale pers publiceerde er mooie artikelen over, zodat van een flink succes gesproken kan worden.
Overal zijn er mensen die staan te trappelen om iets te doen tegen het ongelofelijke onrecht en de alsmaar toenemende onderdrukking van Palestijnen in hun eigen land. De inspectieteam-formule biedt je de mogelijkheid om daadwerkelijk en effectief iets te doen. En het is nog leuk ook.

 

De formule.

TivallHet team bestaat uit lokale actievoerders.
Bij docP hebben we een centraal coördinatie-team, bestaande uit 6 personen, die de lokale groepen ondersteunen en overal in het land nieuwe actievoerders zoeken om in hun stad een team samen te stellen.

De teams bestaan uit ongeveer 6 – 8 personen.
Vijf gaan de winkel binnen, gehuld in het speciale inspectieteam-uniformjasje, waardoor ze een officiële uitstraling krijgen. De anderen blijven buiten om het publiek voor de winkel te informeren middels een whitebord, flyers en eventueel een megafoon.

In de winkel wordt de bedrijfsleider opgezocht om te vertellen wat er gebeurt, terwijl de andere inspecteurs alvast aan de gang gaan.
Zij zoeken de mogelijk besmette producten en noteren die op een lijst.

Iedere keer als iets gevonden wordt, wordt dat via walkie-talkies gemeld aan de persoon bij het whiteboard voor de deur, die het opschrijft voor het publiek.

 

Na afloop van de inspectie wordt een rapport opgemaakt van de gevonden producten en aan de bedrijfsleider overhandigd. Van elk product wordt een exemplaar in een winkelmandje gedaan en daarbij tevens overhandigd. Daarvan wordt een foto gemaakt, leuk voor de media.

De inspectie duurt niet langer dan een half uur, want tevoren is al verkend waar de foute spullen liggen. Er kunnen zo 2 tot 3 winkels achter elkaar worden geïnspecteerd.

Materialen

inspectieteam-3 De flyer is in grote oplage gedrukt en wordt samen en met het andere materiaal ter plaatse geleverd door de coordinatiegroep.
Er zijn 8 “officiële” inspectieteam-jasjes beschikbaar.

Ook hebben we voorgedrukte inspectieformulieren en een voorgedrukt rapport voor de overhandiging.
Het whitebord, de walkie-talkie en de megafoon worden eveneens afgeleverd.
Er zijn twee voorbeeld-persberichten beschikbaar, één om vooraf naar de media te sturen (het is erg mooi als een plaatselijke journalist wil meelopen met de inspectie) en één om na afloop verslag te doen van het verloop van de actie.

Ondersteuning

In de voorbereiding ondersteunen we de lokale groep met raad en daad. We helpen met het vinden van meer mensen, zijn eventueel aanwezig bij een voorbereidende vergadering en/of de actie zelf. We hebben een draaiboek gemaakt waar precies in staat welke stappen tot een succesvolle actie leiden.

We weten hoe je met de media moet omgaan en waar je ze kunt vinden. En wat je moet doen om gedoe met politie of bewakingslui te vermijden. Belangrijk is een fotograaf of filmer bij de actie te hebben, eventueel kunnen we helpen er één te vinden.

 
[1]    Er zijn veel redenen om Israëlische producten te boycotten.
Bovendien zetten supermarkten ook “Israël” op producten die afkomstig zijn uit de Israëlische nederzettingen.
zie:  levensmiddelenbranche continueert handel met illegale nederzettingen
Je weet dus maar nooit wat je in huis haalt, en in welke mate een product met herkomst “Israël” besmet is met mensenrechtenschendingen.